Sinun äänesi, sinun laulusi

16.03.2022

Luen tällä hetkellä mm. Suvi Bowellanin teosta Ihana herkkyys (Otava). Se muistuttaa minua jälleen siitä, kuka ja millainen olen. En saa unohtaa itseäni ja syvintä olemustani. Minun on huolehdittava palautumisesta sekä oltava itselleni ymmärtävä ja myötätuntoinen. Olen nimittäin erityisen herkkä, ja superherkät aistini reagoivat aivan omalla tavallaan kaikkiin sisäisiin ja ulkoisiin ärsykkeisiin.

Kun maailma kulkee kriisistä kriisiin, en aiokaan olla kaiken aikaa scrollaamassa uutisvirtaa tai  "kytkeytyneenä" kaikkeen siihen, mitä ympärillämme ja sosiaalisen median alustoilla tapahtuu. Päätin pitää itseni kokonaisen viikon uutisoinnin ulkopuolella ja voin kertoa, että tulokset ovat hyvät. Ihmisen kannattaa säännöstellä kytkeytyneenä olemista, oli herkkä tai. Ei meidän tarvitse olla valmiina, tiedostavia ja tavoitettavissa kaiken aikaa. 

Viime viikolla kävin mielessäni läpi monenlaisia ajatuksia: onko minulla oikeus nauttia elämästä? Saanko keskittyä luvan kanssa työhöni ? Vaikka on sota? Kyllä on. Kyllä saan. Kaikissa tilanteissa suurin vaikutus on sillä, miten yksilöt toimivat. Ihmisellä on loppujen lopuksi vastuu omasta hyvinvoinnista. Koronapandemian koetellessa yhteiskuntaa kriisi nosti monenlaisia kysymyksiä estradille: toteutuuko elinkeinovapaus? Keneen voi luottaa? Kenen vastuulla asiat ovat? Ammattimaisesti taidetta harjoittavat organisaatiot ovat olleet kovilla, sillä työ ja sen sisältämät riippuvuussuhteet ovat normaalitilanteessakin herkällä alustalla. 

Mitä sitten merkitsee pitää kiinni omasta äänestään?

Se on sitä, että ihminen on oma itsensä. Rohkeasti ja rehellisesti. Se on tosin haastavaa, sillä evoluutioteoria paineistaa meitä ryhmäajatteluun laumasta hylkäämisen uhalla. Oma ääni on sitä, että hyväksyy itsensä ja kehittää itsetuntemustaan. Se on sitä, että pitää kiinni arvoistaan, oikeuksistaan ja siitä mikä on tärkeää. Se on sitä, että elää elämää ja arkea juuri sillä tavoin kuin itse haluaa. Se voi olla jotakin pyhää, jotakin mikä tuottaa suurta intohimoa. Se voi olla työ tai harrastus. Se voi olla jotakin sellaista, mikä on aivan sinun omaasi tai jotakin, minkä jaat muiden kanssa.

Minua haittaa suuresti ajatus, että joskus ihmisillä on tapana lokeroida asioita ja ihmisiä. Ihminen voidaan laittaa muottiin esimerkiksi sen mukaan, mitä työtä hän tekee, vaikka yhteen ihmiseen mahtuu monia eri puolia. Oikeastaan elämä on valintojen viitoittama polku, jostakin näkökulmasta katsottuna hyvinkin sattumanvarainen jatkumo syy-seuraussuhteita. Eikä yksi ihmiselämä riitä kaikkien niiden puolien toteuttamiseen, mitä meissä kussakin on.

 Mielestäni esimerkiksi sana yrittäjä on lavea ja syvä käsite, joka ei rajoitu johonkin tietynlaiseen tekemiseen, olemiseen tai toimialaan. Se on yrittäjämäistä toimintaa. Tapa suhtautua. Tapa tiedostaa ja panostaa yrityksen ydintoimintaan, verkostoihin ja visioihin. Se on kekseliäisyyttä. Vapautta ja vastuuta samassa paketissa. 

Mitä jos haastaisitkin itsesi ja toimialasi: entä jos alkaisitkin tehdä asioita aivan omalla tavallasi? Mitä jos luottaisit itseesi ja liiketoimintasuunnitelmaasi? Ei kenenkään muun tarvitse tietä sopivaa tahtiasi tai sitä, mistä strategiassa on kyse. Riittää että itse tiedät, miksi toimit kuten toimit. Mitä jos alkaisit tehdä liiketoimintaa aivan uudella tavalla ? Mitä jos tekisit jotakin sellaista, mikä on toimialan mielestä mahdotonta?

Olen kuunnellut kolmen vuoden aikana runsaasti Jari Sarasvuon podcasteja, joitakin olen kolunnut useaan otteeseen, sillä aina olen saanut jotakin uutta. "Vaikka maailma täyttyy kohinasta niin kohtaamiset jäävät", on yksi suosikeistani. Olen kiitollinen, sillä olen saanut tehdä työtä ja opiskella, olen yrittäjänä saanut kohdata asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Olen saanut toteuttaa itseäni. Elämän vastoinkäymisistä huolimatta olen aina selviytynyt eteenpäin ja saan elää unelmiani todeksi monin eri tavoin. Olen kuunnellut omaa ääntäni ja lauluani, luottanut siihen että se kantaa ja kestää. 

Mahtavaa saada viettää tulevana lauantaina Minna Canthin päivää, vieläpä kirjallisuuden merkeissä.