Rohkeus

03.12.2021

Olin Vaasassa hiljattain kirjailijavieraana Vaasa LittFestin aikaan esittämässä runoja ja puhuin myös siellä rohkeudesta. Vain sinä olet kulkenut polkuasi -runonäyttelyssäni tietty runo ja Rohkeus-teema on esillä useaan otteeseen. Näyttelyn ollessa jo käynnistyneenä tulin pohtineeksi, olinko tehnyt tietoisen vai tiedostamattoman valinnan yhden runon ja teeman ollessa estradilla.

Rohkeuteen sisältyy nimittäin niin paljon merkityksiä ja se on oikeastaan kynnysehto, vähän kaikkeen.

Siis kynnysehto mihin?

Kynnysehto siihen, uskaltaako olla itselleen ja muille ihmisille rehellinen. Uskaltaako kysyä itseltään ja keholtaan, millainen elämä on oikeasti kaikkein sopivin juuri minulle. Uskaltaako esittää mielipiteensä tai pitää kiinni omista rajoistaan silloinkin, kun se ei ole helppoa tai tilanne tekee siitä kovin tukalaa tai se ei saa yleistä hyväksyntää.  Tarvitaan myös suurta rohkeutta, jotta voi muuttaa mielipiteensä.

Muiden ihmisten jatkuva miellyttäminen ei ole mahdollista eikä tarpeellista.

 Rohkeus on kynnysehto siihen, uskaltaako pitää omia tai läheisensä puolia. Rohkeus on kynnysehto siihen, uskaltaako elää omannäköistä elämää tai vaatia sitä terveellä tavalla muilta. 

Tarvitaan rohkeutta, jotta elämässä voi pysähtyä kun siihen on tarvetta. Kun kaikki muu häviää ympäriltä ja ihminen pysähtyy vain itsensä äärelle, jää jäljelle todellisuus. Joskus elämä pakottaa pysähtymään. Rohkeus on sitä, että uskaltaa sanoa, ettei pysty, jaksa tai halua. On todellista rohkeutta painaa jarrua.

Tarvitaan rohkeutta, jotta voi katsoa peiliin ja sanoa itselleen, että tarvitsee apua. Tai ottaa kumppaniaan kädestä kiinni ja vaatia pysähtymään.

Tarvitaan rohkeutta, jotta voi arvostaa itseään ihmisenä ja vaatia arvostusta muilta. Rohkeus on myös kynnysehto siihen, uskaltaako tehdä työtään ylpeästi ja tuoda sitä esille, jos jättää kynttilän vakan alle, voi tuskin menestyä.

Tarvitaan rohkeutta, jotta voi naisena vaatia tasa-arvon edistymistä. Myötäilemällä, passiivisuudella ja alistumisella ei tapahdu kehitystä.

Rohkeuden puute jättää tietämättömäksi: kun ei koskaan ota seuraavaa askelta tai tee rohkeaa valintaa, ei voi tietää mitä siitä olisi seurannut. Tarvitaan rohkeutta, jotta voi ottaa uuden askeleen: perustaa yritys, vaihtaa alaa, aloittaa uusi harrastus, tehdä päätös viettää enemmän aikaa luonnossa ja perheen kanssa, uskaltaa tehdä asioita jotka tuntuvat itselle sopivilta ja tuovat elämään sisältöä, luottaa siihen, että elämä kantaa ja omat taidot ja pärjääminen riittää.

Rohkeutta on jatkaa työtä ja yrittämistä silloinkin, kun tuntuu että kaikki kaatuu ja unelmat eivät tahdo tulla todeksi. Kun sinut on nujerrettu tai elämän hyökyaalto on törmännyt sinuun murskaavalla voimalla, tarvitaan todellista rohkeutta nousta ja jatkaa matkaa. Kissan häntää ei kukaan muu nosta kuin kissa itse.