Mikä polku?

02.12.2021

Näyttelyn nimi sisältää monia äänettömiä viestejä ja jopa huutoja.

Vain sinä olet elänyt elämääsi ja elät itse parhaillaan elämäsi nykyhetkeä, sen ihanuutta ja kauheutta. Vain sinä tiedät, keitä ihmisiä polkusi varrella on ollut ja miten he ovat sinuun vaikuttaneet. 

Vain sinä tiedät, kuinka monta kertaa olet kaatunut ja noussut taas uudelleen ylös. Valmiina ottamaan uudelleen vastaan kaiken, mitä elämä seuraavaksi antaa.

Vain sinä voit tietää, kuinka paljon tavoitteesi ja haaveidesi saavuttaminen tai matkan jatkuminen vaatii, ja mitä joudut sen vuoksi tekemään, jopa uhraamaan. Jos pelkästään taistelet pysyäksesi pinnalla, jos elämän virta on sinulle jatkuvasti liian voimakas, tiedät sen ainoastaan itse.

Vain sinä tiedät, mitä sinulle on sanottu tai miten sinua on kohdeltu, mikä sinua on satuttanut ja keitä taas itse olet loukannut tai haavoittanut.

Vain sinä tiedät, mistä innostut ja mikä saa itsesi ja elämän tuntumaan merkitykselliseltä, luomaan tunnetta todellisesta palosta, innosta ja rakkaudesta, ja mikä vastaavasti syö voimiasi ja tukahduttaa sinua elämästä.

Toiselle jatkuva tapahtumien virta ja muiden ihmisten kanssa toiminnot täydellä sykkeellä ovat kaikki kaikessa, täynnä elämää. Toiselle taas yksinäisyys, hiljaisuus ja rauhalliset ympäristöt antavat tyydytyksen ja tasapainon. Elämämme eliksiirin reseptit poikkeavat toisistaan toisinaan suurestikin. Olemme kovin erilaisia ja se onkin vaikea hyväksyä, mutta ainoa tie toimivaan ja tasapainoiseen yhteiskuntaan on erilaisuuden hyväksyminen, jatkuva yhteyteen pyrkiminen ja rakkauden vaaliminen, erilaisten mielipiteiden tarkastelu ja rakentava keskustelu ilman jatkuvaa arvottamista.  

Vain sinä olet kulkenut polkuasi sisältää teesin, jota kukaan ei voi kumota: kokemuksesi ovat ainutlaatuisia ja koet kaiken yksilöllisesti, kukaan muu ihminen ei voi kokea ja tuntea täsmälleen samoin. Tämä viesti on tärkeä yhteiskunnassa, jossa pinnallisuus, tuottavuus ja pärjääminen luovat pintaa ja asettavat meille ehtoja. Ihminen toimii ja muodostaa käsityksensä usein olettamusten pohjalta ja se on täysin luonnollista sillä niin aivot on luotu toimimaan, joskus emme kuitenkaan tiedä totuutta emmekä tunne toistemme elämän todellista luonnetta, emme  ihmisestä itsestään ja hänen ponnisteluistaan. Joskus olemme kaukana totuudesta.

Minä tiedän kaiken tämän, sillä olen elänyt tämän todeksi ja elän edelleen.