Elämä on nyt

02.05.2022

Näinä aikoina tapahtuu monenlaista. Kaikkea on paljon ja kohinaan hukkuu. Ihmisten rajoja on rikottu ja monet eivät saa ääntään kuuluviin. Sitten on ihmisiä, joiden malja on ollut jo pitkään täysi. Sitten se yksi sana, jota ei voi lausua ääneen, on kaikista pahin. Pelottavin.

Muutama viikko sitten minua todella pelotti. Katsoin uutisia, eikä Petteri Orpo kuulostanut ja näyttänyt enää yhtä varmalta kuin aiemmin.  Kokemuksestaan ja suoruudestaan aiemmin tuttu poliitikko seisoi Ruotsin edustajien vierellä, jännittyneenä, ilmeessä oli kysyvä ja epävarma, jopa anova sävy: "pysyttehän rinnallamme?" 

Mutta me emme tiedä. Emme tiedä varmuutta mistään. Emme tiedä, mitä milläkin saralla tapahtuu.

Olin metsässä tunnin, toisenkin, mutta minua ei lakannut pelottamasta. Olin todella reaktiivisessa tilassa, surullinen, ahdistunut ja pelokas. Äärimmäisen kuormittava stressitila keholle siis. Säikyin pienimmistäkin risauksista. Mitä jos ne tulisivat tännekin? Polkisivat surutta ja häpeilemättä nämä lehtometsät ja kuusikot. Oravanmarjapeitteet ja kielot jäisivät mutaisten jalkojen alle. Ne polkisivat nämä Pyhät Metsät ja Isänmaan. Näissä metsissä alkaisi vilahdella maastopukuisia sotilaita. Tulisivat tänne, aivan niin kuin vuosikymmeniä sitten. 

Sen jälkeen pidin taas taukoa uutisista.

  


Vaikka mitä tapahtuu, siltikin ja sen jälkeen, elämä on nyt.  

Elämä on ainutkertainen ja lyhyt, toisilla se päättyy aiemmin kuin toisilla, aina kuitenkin tavallaan liian varhain. 

Elämä on siinä, kuinka puhut puolisollesi tai lapsellesi. Elämä on siinä, miltä lemmikin turkki tai tervehdys tuntuu. Elämän on siinä, annatko itsellesi tai muille virheet anteeksi. Elämä on sitä, kuinka kohtelet kehoasi tai pidätkö kiinni rajoistasi.

Elämä on siinä, miltä käen kukkuminen kuulostaa keväisessä metsässä tai miltä tuulen hyväily tuntuu poskipäille, kun silmät ovat suljettuina.

Elämä on aloituksissa ja lopetuksissa. Vääryyksissä ja epäkohdissa. 

Elämä on siinä, kun saa tavata pitkän tauon jälkeen läheisiä, järjestää työtään tai mennä vapaasti tapahtumiin. Se on sitä, kun pysähtyy kuuntelemaan ja katselemaan hetkeä ja toista ihmistä. Elämä on siinä, kun metsä puhkea keväällä loistoonsa ja näyttää kasvuvoimansa talven horroksen jälkeen. 

 Elämä on nyt.